Ile czego dodać?

Na początku zmagań kulinarnych każdego z nas, najgorsze jest to ile czego trzeba dać. Czytamy w przepisach że potrzebujemy np. 260 g cukru, a my nie wiemy ile to jest. Wtedy zaczynamy się bawić wagą i wszystkie składniki dokładnie odmierzamy. Jest z tym więcej roboty niż korzyści. Oczywiście niektóry nie przejmują się tym i dodają wszystko "na oko".
Dla małego ułatwienia wam dodajemy mały przelicznik :)

  • 1 szklanka np. wody, mleka = ok. 250 ml 
  • 1 szklanka cukru = ok. 260 g 
  • 1 szklanka kakao = ok. 130 g
  • 1 szklanka wiórek kokosowych = ok. 110 g
  • 1 szklanka cukru pudru = ok. 170 g
  • 1 szklanka mąki pszennej = ok. 160-170 g
  • 1 szklanka oleju = ok. 230 g

Kolejnym częstym problemem w przepisach kulinarnych jest pojęcie z termoobiegiem lub bez termoobiegu. Osoby które tworzą przepis chyba nie zdają sobie sprawy z tego, że każdy z nas ma inny piekarnik w domu. Dlatego postanowiłyśmy pokazać wam bardzo łatwy przelicznik, który z pewnością przyda wam się przy pieczeniu pysznych rzeczy :) 
  

Z termoobiegiem
Bez termoobiegu
120⁰
140⁰
130⁰
150⁰
140⁰
160⁰
150⁰
170⁰
160⁰
180⁰
170⁰
190⁰
180⁰
200⁰
190⁰
210⁰
200⁰
220⁰
210⁰
230⁰
220⁰
240⁰


Mamy nadzieję że nasz przelicznik przyda wam się w kuchni :)
Buźka 
P & G

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger