Pewnie większości z Was tytuł tego posta nie wiele mówi, fondant to ciastko czekoladowe z wypływającą ze środka płynną czekoladą. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to skomplikowane, ale w praktyce najważniejszy jest czas pieczenia. Wykonanie samego ciasta jest wręcz banalne.
Na 4 porcje potrzebujemy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżka mąki pszennej (spokojnie można użyć pełnoziarnistej)
Do podania:
- cukier puder
- maliny lub inne owoce
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z funkcją termoobieg. Przygotowujemy foremki, smarujemy masłem i posypujemy mąką. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. W osobnej misce łączymy jajka z cukrem i solą tak aby powstała jasna płynna masa następnie dodajemy mąkę.Lekko ostudzoną masę czekoladową mieszamy z masą jajeczną i przelewamy do foremek. Pieczemy 7-8 minut, po wyjęciu z piekarnika czekamy 1-2 minuty i obkrawamy boki naszym fundatów.
Możemy posypać je cukrem pudrem, lub malinami, co kto lubi.
I gotowe! :) Proste, pyszne i jakie efektowne! Niestety na zdjęciach trudno oddać jak w rzeczywistości wygląda efekt końcowy, dlatego koniecznie musicie zrobić te pyszności sami :)
Już niedługo bardzo ciekawy i mamy nadzieje przydatny wpis dla Was :)
Do zobaczenia!
Buźka
P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz