FONDANT CZEKOLADOWY

Pewnie większości z Was tytuł tego posta nie wiele mówi, fondant to ciastko czekoladowe z wypływającą ze środka płynną czekoladą. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to skomplikowane, ale w praktyce najważniejszy jest czas pieczenia. Wykonanie samego ciasta jest wręcz banalne. 
No to zaczynamy! :)

Na 4 porcje potrzebujemy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki pszennej (spokojnie można użyć pełnoziarnistej) 
Do podania:
  • cukier puder
  • maliny lub inne owoce 
Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z funkcją termoobieg. Przygotowujemy foremki, smarujemy masłem i posypujemy mąką. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. W osobnej misce łączymy jajka z cukrem i solą tak aby powstała jasna płynna masa następnie dodajemy mąkę.Lekko ostudzoną masę czekoladową mieszamy z masą jajeczną i przelewamy do foremek. Pieczemy 7-8 minut, po wyjęciu z piekarnika czekamy 1-2 minuty i obkrawamy boki naszym fundatów. 

Możemy posypać je cukrem pudrem, lub malinami, co kto lubi. 
I gotowe! :) Proste, pyszne i jakie efektowne! Niestety na zdjęciach trudno oddać jak w rzeczywistości wygląda efekt końcowy, dlatego koniecznie musicie zrobić te pyszności sami :)

Już niedługo bardzo ciekawy i mamy nadzieje przydatny wpis dla Was :) 
Do zobaczenia! 

               Buźka 
P&G



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger