Chleb bananowy jest czymś pomiędzy ciastem, a tradycyjnym chlebem. Nasza wersja nie dość, że jest bardzo zdrowa to też genialnie smakuje. Posiada wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Świetnie sprawdza się na drugie śniadanie w szkole, ale również jest dobrą opcją na pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia. Zdecydowanie jest to coś dla „zabieganych” ponieważ jego przygotowanie zajmuje ok.40 minut. Zawiera w sobie mnóstwo błonnika, który bardzo dobrze wpływa na nasze trawienie, a co za tym idzie pomaga w dbaniu o szczupłą sylwetkę.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- szklanka mąki żytniej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- jajko
- 3 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka nasion chia
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. W misce rozgniatamy widelcem banany, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Powstałą masę przekładamy do foremki i pieczemy ok.40 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nasza rada:
- masło orzechowe najlepiej i najzdrowiej jest robić samodzielnie. Wystarczy tylko dowolna ilość orzeszków ziemnych zblendować do uzyskania konsystencji masła. Zajmuje to nam chwilę, a dodatkowo nie musimy się zastanawiać co znajduje się w środku. Przechowujemy je w słoiku w lodówce do 3 miesięcy od zrobienia.
My najczęściej jemy nasz chlebek z dżemem lub jogurtem naturalnym :)
Pamiętajcie o komentarzach! :) A na naszego maila piszcie co chcielibyście zobaczyć w kolejnym wpisie :)
Buźka i smacznego!
P & G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz