SAŁATKA Z JARMUŻU Z GRANATEM

Sałatka z jarmużu w połączeniu z granatem to świetny pomysł na szybki lunch. Przygotowujemy ją do 30 minut. Jarmuż ostatnio stał się teraz bardzo popularny w Polsce. Ma on wiele ciekawych właściwości.
Jarmuż jest skarbnicą antynowotworowej witaminy K, która według badań hamuje rozwój niektórych nowotworów, a także w drugą stronę jej niedobór może być przyczyną ryzyka rozwoju nowotworów.




Do roboty :)
Potrzebujemy:

  • 3 garście liści jarmużu
  • 1 granat
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki syropu z czarnego bzu
  • 2 garście orzechów nerkowca posiekanych, i delikatnie podprażonych 
  • trochę soli i pieprzu do smaku 
Przygotowanie:
Liście jarmużu włożyć do dużej miski i wypłukać zimną woda. Dokładnie umyć. Z liści trzeba wykroić grubą, jasno zieloną łodygę. Tak wypłukany jarmuż zalać wrzątkiem i odstawić na 1 minute. Odcedzić i ponownie wystudzić zimną wodą.
Jarmuż odstawimy i przygotujemy dreesing. Do małej miski z obranym granatem dodajemy oliwę, szczyptę soli, syrop, orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jarmuż dokładnie trzeba osuszyć, ułożyć na talerzu dodać troszkę soli i pieprzu. Na gotowy już jarmuż dodajemy dressing.

Do tego idealnie pasuje nasze ulubione pieczywo i lunch do pracy albo szkoły gotowy :)
Mam nadzieje, że ta nietypowa propozycja spodoba wam się. Piszcze do na śmiało na FB, w komentarzach pod postem oraz na naszym mailu poligosia.blog@wp.pl
Smacznego!
P & G





  • Jarmuż wyjąć z wody i dokładnie osuszyć, ułożyć na dużym talerzu i obsypać szczyptą so
  • Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawał
    Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.
    Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.
    Liście jarmużu włożyć do dużej miski napełnionej zimną wodą, dokładnie umyć. Następnie z każdego liścia wykroić grubą łodygę, która przebiega przez środek i podzielić go na małe 3 – 4 cm kawałki.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2016 Poligosia , Blogger