CHLEBEK JABŁKOWY

Chlebek bananowy bardzo przypadł Wam do gustu więc pomyślałyśmy, że zrobimy coś podobnego z innym owocem. Zdecydowanie ten jabłkowy jest bardziej podobny do tradycyjnego chleba, jest puszysty i wilgotny w środku. Nadal jest prosty w wykonaniu i nie potrzebujemy do niego wielu składników. Nie przedłużając... ZACZYNAMY! 
POTRZEBUJEMY:
  • 2 większe jabłka
  • 1/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy  blaszkę papierem do pieczenia. W misce mieszamy jajka z cukrem tak aby powstała gładka, puszysta i jasna masa. Dodajemy śmietanę i olej rzepakowy. W drugiej misce mieszamy mąke z cynamonem i proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodajemy do płynnej masy. Na dużych oczkach zcieramy jabłka i dodajemy do ciasta. Powstałą masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 40 minut do tzn. suchego patyczka. 
Świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi lub jogurtem naturalnym. 
Już niedługo kolejny wpis, wysyłajcie nam zdjęcia na naszego maila poligosia.blog@wp.pl lub w wiadomościach na naszej stronce na facebooku oraz piszcie co jeszcze chcielibyście zobaczyć na naszym blogu :)
SMACZNEGO!
P & G








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger