Po przerwie wracamy do was z nowym przepisem na mocno czekoladowy tort w towarzystkie pysznych sezonowych owoców. Delikatnie wilgotny blat ciasta przełożony kremem śmietanowo - waniliowym idealnie współgra do dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto jest proste w wykonaniu, a jego nie za słodki smak pasujemy do letnich miesięcy.
Do dzieła.
Składniki na blaty:
- 60 g kakao
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 130 ml oleju rzepakowego (ew. słoneczniowego)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 170⁰C.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Szykujemy dwie miski, Do jednej wbijamy jajka i cukier, miksujemy. Dodajemy mleko, olej i ekstrakt śmietankowy, cały czas mieszając.
W drugiej misce przesiewamy maką, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Zawartość drugiej miski wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do formy wyłożnej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 18 cm ( może też być 20 cm) i pieczemy jest 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić żeby wystygło.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Serek mascarpone i śmietanke miksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier i wanilię, wymieszać do połączenia się składników.
Do przełożenia torta użyłam dżemu z czarnej porzeczki, który zawsze znajde w spiżarni mojej babci, ale możecie sami taki wykonać
Potrzeba:
- 250g owoców lata (wiśnie, czereśnie, truskawki, porzeczki, maliny, borówki, jagody)
- 1 łyżeczka soku z cytyny
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki cukru
- 1 łyżczkę skrobi ziemniacznej
Skrobie ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody.
W niewielkim garnku wymieszać owoce z cukrem. Doprowadzić do rozpuszczenia się cukru nie do wrzenia! Dodać cytrynę, wodę z mąką zagotować i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać wodą tylko do jej pokrycia i podgrzać w mikrofali do jej rozpuszczenia ( nie do zagotowania). Ciepłą wlać do sosu owocowego i wymieszać do połaczenia. Schłodzić by dżem zgęstniał.
"Górkę" od ciasta odciąć i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na dwa/trzy blaty, przełożyć kremem i dżemem. Na wierzch posypać okruchy czekoladowe i udekorować owocami.
Przechowywać w lodówce
Mamy nadzieję, że przepis wam się spodobał. Zaglądajcie na naszego instagrama @poligosia
https://www.instagram.com/poligosia/
https://www.instagram.com/poligosia/
Słonecznych dni!
P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz