Torcik czekoladowy z owocami lata



Po przerwie wracamy do was z nowym przepisem na mocno czekoladowy tort w towarzystkie pysznych sezonowych owoców. Delikatnie wilgotny blat ciasta przełożony kremem śmietanowo - waniliowym idealnie współgra do dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto jest proste w wykonaniu, a jego nie za słodki smak pasujemy do letnich miesięcy. 
Do dzieła. 

Składniki na blaty:
  • 60 g kakao
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 130 ml oleju rzepakowego (ew. słoneczniowego)
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 170⁰C.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Szykujemy dwie miski, Do jednej wbijamy jajka i cukier, miksujemy. Dodajemy mleko, olej i ekstrakt śmietankowy, cały czas mieszając. 
W drugiej misce przesiewamy maką, kakao, sodę i proszek do pieczenia. 
Zawartość drugiej miski wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. 
Ciasto przelewamy do formy wyłożnej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 18 cm ( może też być 20 cm) i pieczemy jest 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić żeby wystygło. 

Składniki na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie 
Serek mascarpone i śmietanke miksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier i wanilię, wymieszać do połączenia się składników. 

Do przełożenia torta użyłam dżemu z czarnej porzeczki, który zawsze znajde w spiżarni mojej babci, ale możecie sami taki wykonać

Potrzeba:
- 250g owoców lata  (wiśnie, czereśnie, truskawki, porzeczki, maliny, borówki, jagody)
- 1 łyżeczka soku z cytyny
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki cukru
- 1 łyżczkę skrobi ziemniacznej 

Skrobie ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody. 
W niewielkim garnku wymieszać owoce z cukrem. Doprowadzić do rozpuszczenia się cukru nie do wrzenia! Dodać cytrynę, wodę z mąką zagotować i zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać wodą tylko do jej pokrycia i podgrzać w mikrofali do jej rozpuszczenia ( nie do zagotowania). Ciepłą wlać do sosu owocowego i wymieszać do połaczenia. Schłodzić by dżem zgęstniał.

"Górkę" od ciasta odciąć i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na dwa/trzy blaty, przełożyć kremem i dżemem. Na wierzch posypać okruchy czekoladowe i udekorować owocami.
Przechowywać w lodówce
Mamy nadzieję, że przepis wam się spodobał. Zaglądajcie na naszego instagrama @poligosia
 https://www.instagram.com/poligosia/ 
https://www.instagram.com/poligosia/
Słonecznych dni!
P&G







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger