Idealny suflet czekoladowy? Delikatny, lekki, puszysty. W konsystencji lekko przypominający piankę czy mus. Właściwie można go zaliczać do tych "niebiańskich" deserów (dosłownie). Po czym poznać, że nasz suflet się udał? Gdy włoży w sam środek łyżeczkę, powinna ona powoli opadać na brzeg naczynia. jak zwykle jest wiele szkół jak powinno się robić suflet, z mąką czy bez, ile jajek... Nasz przepis jest bez mąki, za to ze śmietanką 30%. Każdy choć raz w życiu powinien skosztować idealnego sufletu, bo jest to deser nie powtarzalny w swoim smaku i konsystencji.
Zbytnio się nie rozpisując, zaczynajmy!
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie przygotowujemy kokilki, smarując ich wnętrze masłem, a następnie obsypując cukrem.
W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Następnie już po wyłączeniu palnika dodajemy czekoladę. W osobnej misce ubijamy białka z solą, ale tak aby nie były do końca sztywne. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy same żółtka, a następnie stopniowo pianę z białek. Napełniamy kokilki po same brzegi i wstawiamy do piekarnika. Na początku na 30 sekund do 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy 17 minut (termoobieg).
Zjadamy od razu po wyjęciu z piekarnika aby suflety nie opadły. Możemy posypać je cukrem pudrem.
Jak zawsze czekamy na Wasze zdjęcia, zachęcamy do regularnego odwiedzania naszego bloga oraz do zaglądania na nasz fanpage na Facbooku i profil na Instagramie @poligosia.
Udanego dnia kochani!
Buziak
P & G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz