Czekoladowy suflet

Idealny suflet czekoladowy? Delikatny, lekki, puszysty. W konsystencji lekko przypominający piankę czy mus. Właściwie można go zaliczać do tych "niebiańskich" deserów (dosłownie). Po czym poznać, że nasz suflet się udał? Gdy włoży w sam środek łyżeczkę, powinna ona powoli opadać na brzeg naczynia. jak zwykle jest wiele szkół jak powinno się robić suflet, z mąką czy bez, ile jajek... Nasz przepis jest bez mąki, za to ze śmietanką 30%. Każdy choć raz w życiu powinien skosztować idealnego sufletu, bo jest to deser nie powtarzalny w swoim smaku i konsystencji. 

Zbytnio się nie rozpisując, zaczynajmy!



Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie przygotowujemy kokilki, smarując ich wnętrze masłem, a następnie obsypując cukrem. 
W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Następnie już po wyłączeniu palnika dodajemy czekoladę. W osobnej misce ubijamy białka z solą, ale tak aby nie były do końca sztywne. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy same żółtka, a następnie stopniowo pianę z białek. Napełniamy kokilki po same brzegi i wstawiamy do piekarnika. Na początku na 30 sekund do 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy 17 minut (termoobieg). 
Zjadamy od razu po wyjęciu z piekarnika aby suflety nie opadły. Możemy posypać je cukrem pudrem. 

Jak zawsze czekamy na Wasze zdjęcia, zachęcamy do regularnego odwiedzania naszego bloga oraz do zaglądania na nasz fanpage na Facbooku i profil na Instagramie @poligosia. 
Udanego dnia kochani! 

Buziak
P & G




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger