Tort czekoladowy jest świetnym pomysłem zarówno na większą uroczystość, ale także genialnie sprawdzi się do niedzielnej kawki! :) Przepis, który polecamy wykonywałyśmy dziesiątki razy i zawsze był przepyszny :) Tort ten jest inny niż wszystkie, jego bazą nie jest biszkopt, a cudownie czekoladowe ciasto. W połączeniu z kremem ze świeżych owoców tworzą całość idealną, która jest rozkoszą dla naszego podniebienia.
NA CIASTO CZEKOLADOWE POTRZEBUJEMY:
- 600 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 140 g gorzkiego kakao
- 2,5 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 4 jajka
- 450 ml mleka
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 200 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- ok.300 ml wrzątku
NA KREM CZEKOLADOWY POTRZEBUJEMY:
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- ok. 100 ml mleka
- 3 łyżki kakao
NA KREM OWOCOWY POTRZEBUJEMY:
- paczka mrożonych malin (lub innych owoców)
- 2 śmietanki 30%
- 2 opakowania cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm. W średniej misce mieszamy cukier z mąką, kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksujemy przez 3 minuty. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i dodajemy do masy. Mieszając, dodajemy wrzącą wodę i mieszamy łyżką. Wylewamy równomiernie do dwóch przygotowanych tortownic. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, do chwili gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzimy około 10 minut przed wyjęciem z blach, a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem czekoladowy:
Miksujemy miękkie masło z roztopioną czekoladą (lekko przestudzoną) dodajemy cukier, kakao oraz mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Krem owocowy:
Ubijamy śmietankę w dużej misce, dodajemy cukier. Na końcu dodajemy zamrożone owoce, i mieszamy łyżką.
Całkiem przestudzone ciasta przekrawamy na pół i przekładamy kremem owocowym. Czekoladowym kremem dekorujemy wierzch i boki tortu.
Wedle uznania ozdabiamy roztopioną czekoladą, bądź podprażonymi płatkami migdałowymi.
Podany z gorącą gorzką kawą lub herbatą tworzy duet IDEALNY! :)
Buźka i smacznego
P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz