Muffinki to zdecydowanie jedna z najprostszych i najszybszych słodkości. Te z naszego przepisu nie dość, że są przepyszne to jeszcze mają wiele wartości odżywczych, ponieważ zawierają banany i mleko kokosowe. Banany są skarbnicą potasu, który z kolei dobrze wpływa na nadciśnienie. Mleko kokosowe zawiera w sobie dużą ilość kwasu foliowego i witamin B2 i B6.
Zaczynamy! :)
Potrzebujemy:
- puszkę mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 5 łyżek cukru
- 3 bananów (można zamienić na dowolne owoce)
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- papilotki (foremki) do muffinek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz owoców mieszamy na gładką masę. Banany obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki, następnie łączymy z naszą masą.
Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu należy je odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut.
Świetnie smakują z dżemem śliwkowym lub naszym ulubionym masłem orzechowym :)
Mamy nadzieje, że Wam posmakują i będziecie do nich wracać często.
Pamiętajcie o komentowaniu, obserwowaniu i lajkowaniu na naszym fanpagu na Facebooku :)
Buźka
P & G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz