Mazurek mojej mamy

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiejnocy mamy dla Was nasz ulubiony przepis na mazurka. Kruchy spód, powidła śliwkowe i masa kajmakowa to połączenie idealne! Robimy go od dobrych kilku lat i obecnie nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych i dosłownie mogłybyśmy go jeść na śniadanie, obiad i kolacje :)
Nie przedłużając... ZACZYNAMY!



POTRZEBUJEMY:
Na ciacho:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
Masa kajmakowa:

  • sok z połówki cytryny
  • puszka masy krówkowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na aksamitne ciasto. Wkładamy na ok.30 minut do lodówki. Następnie dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy na cienkie placki. Osobno dorabiamy brzegi i doklejamy na nasze spody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni około 15 minut (zaglądając przy tym, aby sie nie przypalił) Po wyjęciu studzimy.
W melakserze łączymy mase krówkową z cytryną. Spody smarujemy powidłami, a następnie pokrywamy to kajmakiem. 
Według uznania dekorujemy naszego mazurka i zajadamy! 

Z okazji Świąt życzymy Wam samych smakołyków, spełnienia marzeń, dużo uśmiechu i samych przepysznych chwil w życiu. Oraz żeby te Święta były dla Was czasem na odpoczynek od codziennego biegu, a co najważniejsze spędźcie ten czas w gronie tych, których kochacie :)








 Buźka
P&G


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger