Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiejnocy mamy dla Was nasz ulubiony przepis na mazurka. Kruchy spód, powidła śliwkowe i masa kajmakowa to połączenie idealne! Robimy go od dobrych kilku lat i obecnie nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych i dosłownie mogłybyśmy go jeść na śniadanie, obiad i kolacje :)
Nie przedłużając... ZACZYNAMY!
POTRZEBUJEMY:
Na ciacho:
Nie przedłużając... ZACZYNAMY!
POTRZEBUJEMY:
Na ciacho:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- szklanka cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny
Masa kajmakowa:
- sok z połówki cytryny
- puszka masy krówkowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na aksamitne ciasto. Wkładamy na ok.30 minut do lodówki. Następnie dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy na cienkie placki. Osobno dorabiamy brzegi i doklejamy na nasze spody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni około 15 minut (zaglądając przy tym, aby sie nie przypalił) Po wyjęciu studzimy.
W melakserze łączymy mase krówkową z cytryną. Spody smarujemy powidłami, a następnie pokrywamy to kajmakiem.
Według uznania dekorujemy naszego mazurka i zajadamy!
Z okazji Świąt życzymy Wam samych smakołyków, spełnienia marzeń, dużo uśmiechu i samych przepysznych chwil w życiu. Oraz żeby te Święta były dla Was czasem na odpoczynek od codziennego biegu, a co najważniejsze spędźcie ten czas w gronie tych, których kochacie :)
Buźka
P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz