Tak jak wam obiecywałyśmy w poprzednich postach dodajemy wpis z potrawą, która zrobiłyśmy razem z najmłodszym MasterChefem w Europie czyli z Damianem Kordasem na warsztatach z nim we Wrocławiu :) Potrawa ta jest bardzo wykwintna i nietypowa. Za każdym razem proces smażenia wychodzi inaczej i każdy musi wiedzieć jaki preferuje stopień wysmażenia steka.
W kraju gdzie królują steki czyli w USA najczęściej mięso podawane jest z frytkami czy ziemniakami. My razem z Damianem proponujemy wam wersje z pysznymi batatami!
Zapraszam naprawdę warto przygotować to danie!
Potrzebujemy
* 2 steki z polędwicy wołowej
* 2 średnie bataty
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczkę musztardy
* ocet balsamiczny
* oliwa z oliwek
* zioła prowansalskie
* tyminek
* rukola
* masło
* sól
* pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 180⁰C . Nasze bataty musimy dokładnie obrać. Kroimy je w "słupki" albo jeśli nam wygodniej w kostkę i staramy się żeby wszystkie były mniej więcej pokrojone tak samo aby każdy słupek/ kostka upiekł się tak samo ;) Tak pokrojone bataty dajemy do blaszki. Polać troszkę oliwą, posypać obficie ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i dajemy do piekarnika na 20-25 minut.
Stek nie jest łatwy do przygotowania. Musimy pamiętać o kilku zasadach!
1. Mięso do smażenia musi być w temperaturze pokojowej
2. Stek przed smażeniem musi być suchy
3. Steki obracamy tylko raz na patelni
4. Gdy już stek będzie gotowy dajemy mu "odpocząć" około 5 minut i dopiero zaczynamy go kroić
Są dwie szkoły robienia steka. Możemy polać oliwę na patelni, lub natrzeć steka oliwa. We Wrocławiu z Damianem wybrałyśmy tą drugą opcje, ponieważ gdy polejemy tłuszcz na patelnie możemy mieć go za dużo a nie chciałyśmy :)
Więc tak, nacieramy steki oliwą i kładziemy na dobrze rozgrzaną (!) patelnie. Smażymy steki około 3 minuty (nie dłużej niż 4 minuty, wszystko zależy od grubości steka) na jednej stronie. Gdy odwrócimy na drugą stronę dodajemy czosnek i kilka gałązek tymianku i solimy. Na końcu na steki dodajemy łyżeczkę masła.
Sos z rukoli nie jest konieczny, ale prawdę mówią jest tak pyszny, że grzech jego nie zrobić.
Większą garść rukoli umieszczamy w malakserze z jednym ząbkiem czosnku, około 10 łyżek oliwy, tymiankiem, solą, pieprzem, łyżeczką musztardy i łyżeczką octu balsamicznego i miksujemy wszystko na gładką masę.
Mamy nadzieje że czytając przepis przekonaliście się do naszego steka i tak naprawdę nie jest on wcale taki trudny tylko trzeba znać kilka zasad :)
Piszcie do nas w komentarzach czy na naszych Facebooku jak wam wyszło!
https://www.instagram.com/poligosia/
Życzymy smacznego !
P & G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz