Kefta jagnięca z sosem mango - MasterChef

Kolejne danie z naszych warsztatów z Damianem to kefta jagnięca. Z pewnością słowo kefta nie wiele Wam mówi... są to kotleciki z mielonej jagnięciny z dużą ilością ziół i przypraw. Można by je porównać do naszych polskich mielonych, chociaż mają zdecydowanie bardziej określony smak. Jako dodatek do mięsa zrobiłyśmy sos z mango, chili i sosu sojowego. Smak dość specyficzny i z pewnością nie każdemu zasmakuje, ale na pewno idealnie pasuje do kotlecików.
Kefta to tradycyjne danie tureckie, ale popularne jest w większości krajów arabskich. Nie wątpliwie nasza kefta różni się od tej tradycyjnej, ale mamy nadzieje, że Wam posmakuje- w końcu to danie na skale MasterChefa! :)


Składniki na 6 kotlecików:
  • ok. 300 g mielonej jagnięciny  
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść kolędry
  • garść tymianku
  • kilka listków mięty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok.50 ml bulionu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Na sos:
  • dojrzałe mango
  • 1/2 papryczki chili
  • ok.5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
Dodatkowo:
  • patyczki do szaszłyków
  • patelnia grillowa (opcjonalnie)
Wykonanie:

Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła siekamy. W dużej misce mieszamy jagnięcinę z uprzednio pokrojonymi dodatkami. Następnie dodajemy przyprawy, bulion i nie dużą ilość oliwy; wszystko łączymy. Odstawiamy na bok, aby smaki się połączyły i mięso przeszło zapachami.
Zabieramy się za sos; w małym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy drobno posiekane chilli. Uważając przy tym aby go nie spalić, ponieważ straci smak.
Mango kroimy na drobne kawałki i dodajemy do chilli razem z pozostałymi składnikami. 
Blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy ok.minuty na jednej stronie. Nie przejmujcie się jak mięso się lekko przypali, będzie miało wtedy wyrazistszy smak.

Proste danie, a z pewnością zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach :)
Już nie długo kolejne warsztaty, i kolejne dania!
Dajce znać, czy chcielibyście jeszcze przepis na ciasto marchewkowe? Co prawda zmieniłyśmy nieco składniki i proporcje, ale bądź co bądź jest to ciasto inspirowane przepisem MasterChefa
Pamiętajcie również o zaglądaniu na naszego Instagrama: @poligosia i fanpage na Facebooku :).












Buźka
P & G 


1 komentarz:

  1. Świetny blog dziewczyny! Fajne pomysły, inspiracje :) Zaglądam często ;) Przeglądałam Waszego instagrama.. idźcie w kuchnie azjatycką!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger