Kolejne danie z naszych warsztatów z Damianem to kefta jagnięca. Z pewnością słowo kefta nie wiele Wam mówi... są to kotleciki z mielonej jagnięciny z dużą ilością ziół i przypraw. Można by je porównać do naszych polskich mielonych, chociaż mają zdecydowanie bardziej określony smak. Jako dodatek do mięsa zrobiłyśmy sos z mango, chili i sosu sojowego. Smak dość specyficzny i z pewnością nie każdemu zasmakuje, ale na pewno idealnie pasuje do kotlecików.
Kefta to tradycyjne danie tureckie, ale popularne jest w większości krajów arabskich. Nie wątpliwie nasza kefta różni się od tej tradycyjnej, ale mamy nadzieje, że Wam posmakuje- w końcu to danie na skale MasterChefa! :)
Składniki na 6 kotlecików:
Kefta to tradycyjne danie tureckie, ale popularne jest w większości krajów arabskich. Nie wątpliwie nasza kefta różni się od tej tradycyjnej, ale mamy nadzieje, że Wam posmakuje- w końcu to danie na skale MasterChefa! :)
Składniki na 6 kotlecików:
- ok. 300 g mielonej jagnięciny
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść kolędry
- garść tymianku
- kilka listków mięty
- 3-4 ząbki czosnku
- ok.50 ml bulionu
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Na sos:
- dojrzałe mango
- 1/2 papryczki chili
- ok.5 łyżek sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- patelnia grillowa (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła siekamy. W dużej misce mieszamy jagnięcinę z uprzednio pokrojonymi dodatkami. Następnie dodajemy przyprawy, bulion i nie dużą ilość oliwy; wszystko łączymy. Odstawiamy na bok, aby smaki się połączyły i mięso przeszło zapachami.
Zabieramy się za sos; w małym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy drobno posiekane chilli. Uważając przy tym aby go nie spalić, ponieważ straci smak.
Mango kroimy na drobne kawałki i dodajemy do chilli razem z pozostałymi składnikami.
Blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy ok.minuty na jednej stronie. Nie przejmujcie się jak mięso się lekko przypali, będzie miało wtedy wyrazistszy smak.
Proste danie, a z pewnością zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach :)
Już nie długo kolejne warsztaty, i kolejne dania!
Dajce znać, czy chcielibyście jeszcze przepis na ciasto marchewkowe? Co prawda zmieniłyśmy nieco składniki i proporcje, ale bądź co bądź jest to ciasto inspirowane przepisem MasterChefa
Pamiętajcie również o zaglądaniu na naszego Instagrama: @poligosia i fanpage na Facebooku :).
Proste danie, a z pewnością zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach :)
Już nie długo kolejne warsztaty, i kolejne dania!
Dajce znać, czy chcielibyście jeszcze przepis na ciasto marchewkowe? Co prawda zmieniłyśmy nieco składniki i proporcje, ale bądź co bądź jest to ciasto inspirowane przepisem MasterChefa
Pamiętajcie również o zaglądaniu na naszego Instagrama: @poligosia i fanpage na Facebooku :).
Buźka
P & G
Świetny blog dziewczyny! Fajne pomysły, inspiracje :) Zaglądam często ;) Przeglądałam Waszego instagrama.. idźcie w kuchnie azjatycką!
OdpowiedzUsuń