Pietruszkowe krewetki

Znowu dłuższa przerwa w blogowaniu, ale nie martwcie się wracamy ze zdwojoną mocą. Dużo się ostatnio dzieje, a do tego jeszcze szkoła i domowe obowiązki. Czasem ciężko to pogodzić.
Jak mogliście zobaczyć na naszym Instagramie zaczynamy przygodę z kuchnią azjatycką. Podczas weekendu robiłyśmy Ramen- pyszna zupę na bazie pieczonych warzyw... ale nie o tym dzisiejszy post! Krewetki.. według nas najlepsze owoce morza. Dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. My przygotowałyśmy krewetki z zieloną pietruszką i czosnkiem. Co prawda to połączenie dodatków nie jest do końca azjatyckie, ale same krewetki jak najbardziej wpisują się w kuchnie azjatycką :)
To zaczynamy...



Składniki:

  • krewetki ( jeśli macie dostęp do świeżych to super, my użyłyśmy mrożonych) ok. 300g
  • duży pęczek naci pietruszki
  • 6-7 ząbków czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
Dodatkowo:
  • bagietka
Przygotowanie:
Mrożone krewetki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Siekamy drobno pietruszkę i czosnek. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oliwy, następnie wrzucamy nać i czosnek. Smażymy około 3-4 minut na średnim ogniu, dodajemy krewetki. Solimy do smaku. 
Krewetki powinny się smażyć na średnim ogniu około 4 minut, następnie zwiększamy ogień na maksa i smażymy 2 minuty. 
Podajemy z bagietką :)








 Buźka
P & G

2 komentarze:

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger