Znowu dłuższa przerwa w blogowaniu, ale nie martwcie się wracamy ze zdwojoną mocą. Dużo się ostatnio dzieje, a do tego jeszcze szkoła i domowe obowiązki. Czasem ciężko to pogodzić.
Jak mogliście zobaczyć na naszym Instagramie zaczynamy przygodę z kuchnią azjatycką. Podczas weekendu robiłyśmy Ramen- pyszna zupę na bazie pieczonych warzyw... ale nie o tym dzisiejszy post! Krewetki.. według nas najlepsze owoce morza. Dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. My przygotowałyśmy krewetki z zieloną pietruszką i czosnkiem. Co prawda to połączenie dodatków nie jest do końca azjatyckie, ale same krewetki jak najbardziej wpisują się w kuchnie azjatycką :)
Jak mogliście zobaczyć na naszym Instagramie zaczynamy przygodę z kuchnią azjatycką. Podczas weekendu robiłyśmy Ramen- pyszna zupę na bazie pieczonych warzyw... ale nie o tym dzisiejszy post! Krewetki.. według nas najlepsze owoce morza. Dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. My przygotowałyśmy krewetki z zieloną pietruszką i czosnkiem. Co prawda to połączenie dodatków nie jest do końca azjatyckie, ale same krewetki jak najbardziej wpisują się w kuchnie azjatycką :)
To zaczynamy...
Składniki:
- krewetki ( jeśli macie dostęp do świeżych to super, my użyłyśmy mrożonych) ok. 300g
- duży pęczek naci pietruszki
- 6-7 ząbków czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- bagietka
Przygotowanie:
Mrożone krewetki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Siekamy drobno pietruszkę i czosnek. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oliwy, następnie wrzucamy nać i czosnek. Smażymy około 3-4 minut na średnim ogniu, dodajemy krewetki. Solimy do smaku.
Krewetki powinny się smażyć na średnim ogniu około 4 minut, następnie zwiększamy ogień na maksa i smażymy 2 minuty.
Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis
OdpowiedzUsuń