Malinowe niebo

Malinowe niebo, czy malinowa chmurka nazw jest kilka. To dlatego, że każdy przepis czymś się różni, nasz jest troszkę zdrowszą wersją i w naszym odczuciu smak tego ciasta jest bardziej "wiosenny" i lekki. Tak naprawdę to po za bezą samo wykonanie jest banalnie proste, ale ta beza... to było dla nas wyzwanie. Po kilku próbach wyszła idealna, nie za sucha nie za słodka po prostu cud!
Zaczynamy! :)



Na spód potrzebujemy:
  • 150 g mąki pełnoziarnistej 
  • 30 g cukru pudru 
  • 3 żółtka jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
Na krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • serek mascarpone 250 g
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Na galaretkę malinową:

  • 3 szklanki wrzątku
  • 3 galaretki malinowe
  • 3-4 łyżki cukru
  • 500 g malin
Na bezę:
  • 4 białka jaj
  • 130 g cukru 
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałów
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. 
W dużej misce ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. (cukier i sok z cytryny według własnych preferencji)
Trzy galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i odstawiamy aby nieco stężała i ostygła. Maliny rozmrażamy (jeśli używamy mrożonych) i dodajemy do ostudzonej galaretki, dosładzamy do smaku cukrem.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na rozmiar naszej blaszki (my używałyśmy tradycyjnej okrągłej). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. 
Bierzemy się za bezę! Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier razem z mąką ziemniaczaną. 
Pieczemy ją godzinę, uważając aby się nie przypaliła w 140 stopniach.
Ciasto i bezę studzimy.
Na kruchy spód wykładamy galaretkę z malinami, następnie krem, a na samym końcu delikatnie kładziemy bezę. Można posypać podprażonymi migdałami.
Chłodzimy najlepiej całą noc.

Mamy nadzieje, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu.  W razie jakichkolwiek pytań piszcie do nas.
Zaglądajcie na naszego facebooka i instagrama :)


Buźka
P & G



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger