Nareszcie przyszła wiosna, a z nią pora na RABARBAR. Pyszny pod każdą postacią, kompot, ciasto, dżem zawsze sprawdzą się genialnie. Trzeba się nim cieszyć póki jest, więc koniecznie lećcie po niego do babcinego ogrodu. Jak zawsze szybciutkie ciasto, ale genialne w swojej prostocie.
Pewnie każdy za dzieciaka wyjadał kruszonkę z ciasta drożdżowego babci, nasz przepis nie może się równać z tym "babciowym", ale napewno świetnie sprawdzi się na piknik, grilla czy niedzielny deser.
Składniki:
Przygotowanie:
Pewnie każdy za dzieciaka wyjadał kruszonkę z ciasta drożdżowego babci, nasz przepis nie może się równać z tym "babciowym", ale napewno świetnie sprawdzi się na piknik, grilla czy niedzielny deser.
Składniki:
- 4-5 szt. rabarbaru ( najlepszy jest ten ciemno różowy )
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- szklanka śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka

Na kruszonkę:
- 3-4 łyżki mąki
- 1-2 łyżki miękkiego masła
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Jaja ubijamy krótko z cukrem. Dodajemy resztę składników. Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Blaszkę smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Na wierzch kładziemy rabarbar, uważając przy tym by nie dać go za dużo, ponieważ ciasto wtedy nie urośnie. Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy tak aby była "sypka" i pokrywamy nią wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Mamy nadzieje, że to ciacho również przypadnie Wam do gustu, i będziecie robili je często :)
Pamiętajcie o odwiedzaniu nas na Facebooku oraz na naszym Instagramie @poligosia.
Mamy nadzieje, że to ciacho również przypadnie Wam do gustu, i będziecie robili je często :)
Pamiętajcie o odwiedzaniu nas na Facebooku oraz na naszym Instagramie @poligosia.
Udanego długiego weekendu!
I nie zapomnijcie o złożeniu życzeń najważniejszym kobietom na świecie z okazji ich dnia!
Bo MAMA kocha za wszystko i pomimo wszystko!
Buziaki
P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz