Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 120g cukru
- szczypta soli
- otarta skórką z jednej cytryny
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 2 brzoskwinie
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170⁰C. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksująć dodajemy żółtka i skóką z cytryny. Do miski z tą masą dodajemy na końcu przesianą skrobie ziemniaczaną i mieszamy już łyżką. Brzoskwinie kroimy na nie zbyt grube plasterki.
Ciasto przelewamy do blaszki (średnica 22 cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie.
Pieczemy przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzony opruszczyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz