Torta Margerita z brzoskwiniami


Torta Margerita to typowo włoski deser. Z wierzchu chrupiący, a w środku puszysty. W całym przepisie są trzy główne składniki: jajka, cukier i skrobia ziemniaczana. Ciasto można piec na różne sposoby np. bez owoców tylko sam cukier puder na wierzchu. Owoce w torta margerita można znaleźć nie  tylko na gorze ale też w środku czy na dole! Ciasto jest bezglutenowe i bezmleczne. Zaczynamy :)

Potrzebujemy:
- 4 jajka 
- 120g cukru
- szczypta soli
- otarta skórką z jednej cytryny
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 2 brzoskwinie

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170⁰C. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksująć dodajemy żółtka i skóką z cytryny. Do miski z tą masą dodajemy na końcu przesianą skrobie ziemniaczaną i mieszamy już łyżką. Brzoskwinie kroimy na nie zbyt grube plasterki. 
Ciasto przelewamy do blaszki (średnica 22 cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie. 
Pieczemy przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzony opruszczyć cukrem pudrem.
 Smacznego! :)
P&G






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger