Sernik


Większośc naszych przepisów jest wymyślonych i wcześniej niespotykana. Dzisiaj miałam wielką ochotę na coś klasycznego i proste w wykonaniu z rzeczy które miałam dostępne w domu. I tak własnie powstał prostu i klasyczny sernik który każdy może zrobić, a jego niewielka ilość świetnie będzie pasować do popołudniowej kawy :)
Zapraszamy !

Potrzebujemy
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 0,5 kg sera (może być ten z wiaderka)
- 2 łyżki mąki ziemniacznej
- 100 g margaryny lub masła
- 0,5 cytryny
- 70 g herbatników/okrągłych biszkoptów

Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 160⁰ C. Herbatniki lub biszkopty dokładnie kruszymy np. w blenderze i dodajemy połowę roztopionej margaryny. W taki sposób powstał nam spód naszego ciasta. Mase z biszkoptów wykładamy na blaszce wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy do dna i odkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do niego startą skórkę. Do jajek dodajemy ser, sok z cytryny i drugą połowę margaryny mieszając wszystko na niskich obrotach. Na koniec dajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy łyżką do połaczenia się składników. Naszą masę serową wlewamy na schłodzony wcześniej spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut ( brzegi mają sie delikatnie zaokrąglić, ale środek ciasta ma być jeszcze delikatnie surowy). Wyłączamy pierkarnik, drzwiczki uchylamy i zostawiamy tak nasze ciasto na minimium godzine. Tak upieczony sernik dajemy do lodówki na ok. pół godziny.

Zapraszamy na naszego instarama @poligosia i facebooka!
Smacznego!
P&G 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger