Warto sprawdzić ten post :)


W tym poście nie będzie żadnego przepisu. Dzisiaj powiemy wam coś o "Superfood" ale co to jest?
Superfood to jest taka żywność, która zawiera cenne dla naszego organizmu składniki. Są to produkty najczęściej należące do roślin, ale znajdziemy je też w rybach czy w produktach mlecznych. W dzisiejszych czasach zachorowanie na różnego rodzaju choroby takie jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyce czy osteoporozę stale rośnie i nie zapowiada się lepiej. Najczęściej przyczyną tych chorób jest źle prowadzona dieta kiedy większość osób nawet nie zdaje sobie sprawy jak ma jeść. Lista produktów superfoods jest nieskończenie długa i każdy z nich posiada dla nas cenne właściwości.
Przedstawiamy wam małą produktów, które my najbardziej lubimy :)


Jagody Goji

Stosowane w starożytnych Chinach do dziś pomagają w leczeniu dolegliwości oczu, wątroby i nerek. W sezonie najlepiej jest kiedy jemy borówki lub aronie, które są z rodziny jagód goji. Ale zimą ten jasno czerwony owoc zwykle sprzedawany jest jako suszony. Zawiera pokaźną porcję witaminy C. Dostarczają sporo ilość antyoksydantów spowalniających proces starzenia się. Podobno opóźnia siwienie włosów.





Natka pietruszki


Jedna łyżka natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz dostarcza nam mnóstwo składników mineralnych. Natka pietruszki wspomaga procesy trawienne oraz pobudza pracę wątroby i układu moczowego. Jest bardzo dobra przy bólach miesiączkowych, ponieważ dzięki zawartości olejków eterycznych działa rozkurczowo.






Jarmuż 

Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawierają przeciwutleniacze, które mają silne działania antynowotworowe. Są skarbnicą białka, błonnika i witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza potasu i wapnia.






Pokrzywa


Ciężko w to uwierzyć, ponieważ pokrzywa kojarzy nam się z niemiłym parzącym działaniem, ale ma ona w sobie wiele cennych dla nas właściwości z których grzech nie skorzystać.Pokrzywa zawiera wiele substancji oczyszczających, wspomaga usuwanie szkodliwych przemian materii, zwiększa odporność i pobudza pracę układu moczowego.



Jabłka


Zawierają kwercetynę, przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zachowania na raka płuc. Występuje tam wiele witamin, ale najważniejsza jest witamina  C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej znajduje się jej pod skórką.








Żurawina


Żurawina na zbawienne działanie na drogi moczowe. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.





Siemię lniane


Siemię lniane zapewnia kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i błonnik. Zawiera też składniki przyczyniające się do lepszego funkcjonowania układu krążenia. Wyniki badań również sugerują, zożywanie lnu może obniżyć poziom choresterolu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Poligosia , Blogger