Witajcie! Dzisiaj podzielimy się z wami naszym przepisem na tort szpinakowy! Jak powiedziałam mojej babci że dzisiaj robię ciasto ze szpinakiem myślała że żartuje, i powiedziała żebym nie kombinowała tylko zrobiła coś "tradycyjnego". Ale oczywiście nie posłuchałam się i zrobiłam coś czego jeszcze nigdy nie jadłam i bałam się jak smakuje. Szpinak kojarzy mi się z sałatkami, czy smażony z czosnkiem i śmietaną, ale w słodkim cieście? Żeby wypisać wszystkie cenne właściwości szpinaku trzeba byłoby chyba napisać osoby post, jest ich tak dużo! Ale od dłuższego czasu można słyszeć że szpinak ma właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.Te dobrze przygotowane warzywo często jemy w pierogach czy naleśnikach, ale na przykład szpinak połączony z serem pleśniowym idealnie pasuje do makaronów.
Dzisiaj zajmiemy się tortem, więc do roboty :)
Składniki na ciasto:
- 4 garście świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Nagrzewamy piekarnik na 180⁰C. Potrzebujemy dwie foremki o średnicy 22 cm (jeśli nie mamy o podanej średnicy może być 20 cm, wtedy ciasto będzie wyższe, a jeśli nie mamy dwóch takich samych pieczemy na dwa razy). Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia np. blendera dajemy szpinak, wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, cukier i zblenduj. Roztapiamy olej kokosowy i wlewamy do masy ponownie blendując na gładką masę. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski z mąką wlewamy naszą szpinakową masę i mieszamy łyżką na gładkie ciasto i wlewamy do przygotowanych blaszek. Pieczemy przez 30 minut, aż do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta, wyjdzie suchy. Przed posmarowaniem kremem blaty należy wystudzić.
Składniki na krem:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietany 30% lub 36
- sok z całej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 budyń waniliniowy
- łyżeczka żelatyny
Ubijać jajka z cukrem na parze na biały puch. Następnie trzeba wyjąć z wrzątku i ubijać aż wystygnie np w zimnej wodzie. Gdy już wystygnie dodać powoli śmietanę. W 2 łyżkach gorącej wodzie trzeba rozpuścić żelatynę. Ugotować budyń i poczekać aż wystygnie.Do ubitych jajek stopniowo dodajemy budyń i łączymy z żelatyną kiedy będą już chłodne. Dodać do masy ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować.
Do dekoracji użyłam wiórków kokosowych które zamoczyłam w soku ze szpinaku i wstawiłam na 5 minut do piekarnika. I gotowe :)
Przepis jest dość prosty i nie zajmuje dużo czasu a efekt jest pyszny! Smacznego :)
Buźka
P&G
Szpinak ma tę zaletę, że można fajnie przerobić go i na słodko i słono. A zielony tort super - taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuń