Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- szklanka przesianej mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
Składniki na krem:
- 2 serki mascarpone
- śmietanka 30%
- cukier puder
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- ulubione owoce, ja użyłam borówek, malin i truskawek
- śmietanka 30%
Przygotowanie:
- Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Przesiane mąki łączymy z masą jajeczną za pomocą łyżki, robimy to delikatnie aby białka nie straciły swojej puszystości. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika opuszczamy blaszkę na podłogę z ok. 30 cm aby nasz biszkopt nie opadł. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem:
W dużej misce ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone oraz cukier i sok z cytryny. Ubijamy aż do połączenia się składników.
W osobnej misce ubijamy śmietankę z odrobiną cukru.
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty, mniej więcej tej samej grubości. Przekładamy je kremem, następnie kładziemy owoce, a na sam koniec bitą śmietanę. Analogicznie robimy drugą warstwę. Wierzch smarujemy kremem z mascarpone i dekorujemy owocami. Ja posypałam jeszcze trochę migdałami, ale to już Wasza inwencja twórcza jak udekorujecie Wasz tort.
Już niebawem kolejny post, więc zaglądajcie do nas często :) Pamiętajcie również o naszym facebooku oraz profilu na instagramie @poligosia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz