Truskawki... kto ich nie kocha? Jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych w Europie. Doskonale sprawdzają się jako składnik przetworów, deserów i dań głównie na słodko, ale również do dań wytrawnych. W sezonie jest ich pod dostatkiem , a ich słodki aromat unosi się nad stoiskami z kobiałkami wypełnionymi po brzegi czerwonymi pysznościami. Najlepiej jest wybierać te twarde i jasno czerwone truskawki gdyż oznacza to, że są świeżo zebrane.
Dzisiaj mamy dla Was lekkie jogurtowe ciasto z owocami i pyszna kruszonką. Jak to u nas w zwyczaju proste i pyszne!
Zabieramy się do roboty..
Składniki:
- szklanka cukru
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 2 jajka
- 1-2 łyżki oleju
- owoce ( u nas maliny i truskawki)
Na kruszonkę:
- łyżka wiórków kokosowych
- 5 łyżek mąki
- łyżka cukru
- 2 łyżki miękkiego masla
Przygotowanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy jogurt wraz z olejem. Następnie łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórką prosto do masy. Wyciskamy sok z 1/3 cytryny i łączymy z ciastem. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Dodajemy ulubione owoce, w naszym przypadku truskawki i maliny. (większe truskawki kroimy na mniejsze części)
W osobnej misce robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki do uzyskania sypkiej konsystencji, a następnie posypujemy po owocach.
Pieczemy w 180 stopniach ok.40 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Mamy nadzieje, że ten prosty przepis przypadł wam do gustu i spróbujecie go sami zrobić. Wysyłajcie do nas zdjęcia waszych ciast i zaglądajcie na naszego instagrama @poligosia i stronę na Facebooku.
Życzymy miłego weekendu.
Buźka P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz