A więc przedstawiamy wam szybkie ciasto tym razem z jagodami.
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Nagrzewamy pierakarnik do 190⁰C. Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier na gładką puszystą mase. Dodajemy 2 łyżki wody, ekstrakt z wanilii, olej i jeszcze chwilkę miksujemy. W osobnej misce przesiewamy mąką i dodajemy proszek do pieczenia. Łączymy zawartość obu misek dodając powoli mąkę do masy z jajakami. Wszystko łączymy mieszając łyżką. Wykłądamy blaszkę (średnica 22 lub 24 cm) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i sypiemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie nie oblepiony.
Możemy zastąpić jagody np. truskawkami czy malinami :)
Jeśli nie mamy w domu ekstraktu z wanilii możemy dodać jedną łyżkę zwykłego rumu.
Mamy nadzieję, że zrobiecie razem z nami do ciasto, wysyłajcie nam zdjęcia ciast i powodzenia! Słonecznych dni życzymy :)
Bużka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz