Nareszcie! Sezon na śliwki rozpoczęty, a co za tym idzie pierwsze śliwkowe pomysły. My dzisiaj przygotowałyśmy gofry z karmelizowanymi na maśle śliwkami i serem ricottą. Naszym zdaniem te dwa składniki pasują do siebie idealnie, ponieważ ser dodaje łagodności aromatycznym śliwkom. Gofry wcale nie muszą być niezdrowe, my pokażemy Wam dzisiaj, że można bardzo prosto przygotować wersję nieco mniej kaloryczną.
Zaczynamy!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki ksylitolu/ lub cukru
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- olejek waniliowy
Dodatki:
- 2 garście śliwek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- cynamon
- ricotta
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Pozostałe składniki miksujemy na jednolitą masę. Powinna być odrobinę bardziej gęsta od ciasta naleśnikowego. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy ciasto. Gofry powinny się piec mniej więcej 3-4 minuty. Po wyjęciu z gofrownicy wykładamy je na kratkę z piekarnika.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obrane i pokrojone na połówki części, a następnie posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy je do momentu gdy sok puszczony przez śliwki zacznie gęstnieć.
Na gofry nakładamy ser ricotta, a następnie polewamy sosem śliwkowym
Życzymy smacznego, oraz przypominamy o naszym facebooku i instagramie :)
Miłego dnia! :)
P & G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz