Dawno nie było nas tutaj.. Wakcje się skończyły a nauki z dnia na dzień jeszcze więcej. Sezon na śliwki w pełni dlatego dzisiaj mamy dla was pyszne kruche ciasto ze śliwkami i dalikatna bezą.
Zapraszamy!
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek cykru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru walinilowego
- 4 żółtka
Ciasto:
Mąke mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masło kroimy na kawałeczki i stopniowo sypiemy mąkę z wymieszanymi składnikami. Zagnieść ciasto kruche na stolnicy siekając lub mikserem. Na koniec dodać żółtka i połączyć wszystko w jednolite ciasto.
Formujemy z ciasta kule i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Beza:
Białka upijamy ze szczypta szoli na sztywną piane, poźniej dodajemy stopniowo cukier. Na sam koniec dajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połaczenia się wszystkich składników.
Potrzebujemy ok 400g śliwek
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki.
Przygotowanie ciasta:
1.Blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia od spodu.
2.Boki smarujemy masłem.
3.Na spód blaszki dajemy połowę naszego kruchego ciasta i dziurkujemy widelcem.
Formujemy z ciasta kule i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Beza:
Białka upijamy ze szczypta szoli na sztywną piane, poźniej dodajemy stopniowo cukier. Na sam koniec dajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połaczenia się wszystkich składników.
Potrzebujemy ok 400g śliwek
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki.
Przygotowanie ciasta:
1.Blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia od spodu.
2.Boki smarujemy masłem.
3.Na spód blaszki dajemy połowę naszego kruchego ciasta i dziurkujemy widelcem.
4.Na ciasto układamy śliwki
5. Na śliwki rozsmarować bezę i posypać startym na grubych oczkach ciastem.
6. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 35 minut
Mamy nadzieję że przepis przypadł wam do gustu :)
Smacznego!
P&G
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz